• Wpisów: 18
  • Średnio co: 74 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 15:49
  • Licznik odwiedzin: 2 708 / 1422 dni
 
dyi
 
Przepis na chruściki/faworki własnej roboty!

Potrzebne ci będą:
1,5 szklanki mąki
3 żółtka
pół łyżki spirytusu
szczypta soli i cukru
łyżka śmietany 18% ( ubita )
smalec

Czas wykonania:
35-40 minut

Jak to zrobić?
W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz smalca . Masę wyłożyć na blat i porządnie rozwałkować.
Odciąć niepotrzebne kawałki tak, aby powstał kwadrat. Kwadrat ten porozcinać na paseczki ( ok.3 cm.)
Paski złożyć na pół, włożyć na rozpuszczony smalec na patelni. Wyłożyć z patelni, kiedy złożony paseczek nabierze słonecznego koloru. Ułożyć faworki na papierze ręcznikowym i odczekać 3 min. Ułożyć chruściki na talerzu i posypać cukrem pudrem. Tak podane danie na pewno zaskoczy waszych gości :)


I parę zdjęć tego, co wam się może przydać :D :

mąka.jpg


żłtko.jpg


spirytus.jpg


sol.jpg


cukier.jpg


śmietana'.jpg


smalec.jpg

Nie możesz dodać komentarza.